Norra Sveriges största köpcentrum

Norra Sverige har förhållandevis små befolkningar och framförallt gles bebyggelse i kontrast med södra Sverige. Norra Sverige är dock överlägset störst till ytan och flera norrländska län är betydligt större till ytan än Skåne, Kronobergs och Hallands län. Köpcentrumen är först och främst fokuserade till kuststäderna av naturliga skäl. Frakten är enklare dit och människor bor i högre grad vid kusten i Norrland än i inlandet.

Umeå

Umeå är Norrlands största stad och kan med rätta påstås vara Norrlands huvudstad. Här finns ett universitet och en förhållandevis stor flygplats. Björkarnas stad har i sin stadskärna MVG-gallerian där mycket shopping sker. Strömpilen som ligger vid Ume älv är ett lukrativt ställe med sina tjugoen butiker och sammanlagda butiksytor på över tjugosjutusen kvadratmeter. De flesta som bor i Västerbotten vallfärdar till Umeå för att shoppa. Sedan 2016 finns ett IKEA-varuhus i stadsområdet, vilket ytterligare har ökat Umeås dragningskraft.

Sundsvall

Sundsvall ligger precis som Umeå vid kusten men söder om den senare staden. Här kan man handla på Birsta City eller In:Gallerian. Staden är Norrlands tredje största tätort med omkring 100 000 invånare och är Medelpads enda stad. Därför är Sundsvall en naturlig plats att åka till. Ytterligare en fördel är att det är närmare Stockholm än Umeå och Örnsköldsvik.

Gävle

Hamnstaden Gävle ligger 7 mil norr om Uppsala och kan av förklarliga skäl påstås utgöra porten till Norrland om man kommer från södra Sverige. I stadskärnan finns Galleri Nian och Flanören samt Valbo köpcentrum strax väster om centrum. Gävle vinner mycket på närheten till Stockholm och Uppsala, många passar på att komma från storstäderna över dagen på en shoppingutflykt.

Uppsala

Uppsala är ett gränsfall vad gäller huruvida den ligger i norra eller södra Sverige, men undertecknad väljer att placera staden i norra delen av riket. I Uppsala kan man besöka Gränby Centrum i norra förorten samt besöka själva Uppsala Centrum. Uppsala är det självklara valet för många Upplands-bor och Södermanlands-invånare.