Att förbereda sig inför shopping

Det kan vara bra ur en ekonomisk aspekt och framförallt vara tidssparande att förbereda sig inför shopping. Den här artikeln förklarar begreppen planering, budgetering och köp.

Planering

I den här fasen inventerar man ens förråd och garderob för att avgöra om en sak eller ett klädesplagg behöver införskaffas. Man undersöker vilka fysiska återförsäljare som finns och var de har sina butiker. Ibland kontrollerar man att den produkt man vill ha finns i butiken enligt lagersaldot. Man undersöker också hur man bäst tar sig till platsen, med kollektivtrafik eller bil. Med bil kan det vara svårt att hitta parkeringar (och speciellt avgiftsfria sådana) medan det ofta får plats många shoppingkassar och kartonger i fordonet. Dessutom måste man själv stå för bränslekostnader. Att åka buss eller tunnelbana är billigast men kan ta längre tid i anspråk samt vara svåra att få plats med sina köpta saker på.

Man kan också planera var man ska äta och fika och om man ska handla själv eller tillsammans med andra.

Budgetering

Budgetering är en viktig del för alla shoppare. I det här stadiet inspekterar man sitt bankkonto och dess saldo för att avgöra hur mycket pengar man har att röra sig med. Man kan bestämma hur mycket pengar man vill lägga på respektive sak, kanske vill man köpa dyrare jeans medan man spar in på strumpor. Man tar också ställning till om man vill betala för plastpåsar i butikerna eller ta med egna tygkassar eller dylika påsar.

Köp

Köpet brukar vara efterlängtat och inge tillfredsställelse. Man får sin sak eller sitt klädesplagg och kan sedermera åka hem och nyttja det. I butiken är det viktigt att man inte låter sig lockas av reor och andra prissänkta varor eftersom budgeten då påverkas negativt. Ha koll på var nödutgångar finns om lokalen behöver utrymmas och se upp för ficktjuvar.